Geschiedenis van de molotovco*cktail: Het wonderwapen van de underdog (2024)

Een molotovco*cktail is heel makkelijk te maken, gewoon in een schuurtje of zelfs in de keuken.

Daarom is en blijft hij het dodelijke wapen van de underdog.

Volg de kleurrijke geschiedenis van de molotovco*cktail hier, met hoofdstukken in onder meer Spanje, Finland, Engeland en Oekraïne.

Inhoud

Inhoud

  1. Hoe komt de molotovco*cktail aan zijn naam?
  2. Onderdeel van een wapenwedloop
  3. Brandbommen in de Spaanse Burgeroorlog
  4. 6 miljoen molotovco*cktails in Groot-Brittannië
  5. De ingrediënten van een molotovco*cktail
  6. Kan een molotovco*cktail een tank verwoesten?
  7. Molotovco*cktails in protesten
  8. US Marines gebruikten molotovco*cktails in Irak

Hoe komt de molotovco*cktail aan zijn naam?

Deze naam stamt uit de Winteroorlog van 1939-1940, toen Sovjetminister van Buitenlandse Zaken Molotov op de radio ontkende dat zijn land bezig was Finland binnen te vallen.

Hij beweerde dat de Sovjet-Unie alleen voedsel verstrekte aan de Finnen. Daarop ging de bevolking de bommen uit Russische vliegtuigen ‘molotov-broodmanden’ noemen.

Weldra kregen de zelf-gemaakte brandbommen van de Finnen de bijnaam ‘molotovco*cktails’.

Geschiedenis van de molotovco*cktail: Het wonderwapen van de underdog (1)

Onderdeel van een wapenwedloop

De molotovco*cktail maakte oorspronkelijk deel uit van een bijzondere wapenwedloop. Het wapen was het antwoord op een nieuwe verschijning op het slagveld: de tank.

Pantservoertuigen hadden in de Eerste Wereldoorlog, in 1917, hun entree gemaakt aan geallieerde zijde. De eerste stalen voertuigen op rupsbanden hadden tal van kinderziekten. De motor kookte over of viel uit, en tanks reden zich vast in de bomkraters in het niemandsland. Maar ze zaaiden ook dood en verderf – en vooral angst. Toen de tank eenmaal verschenen was, wilde iedereen hem hebben.

Nu denken we bij het woord molotovco*cktail vooral aan onderdrukte volken die voor vrijheid strijden, maar de eersten die gebruikmaakten van een brandbom die op de latere molotovco*cktail leek, waren fascisten.

Geschiedenis van de molotovco*cktail: Het wonderwapen van de underdog (2)

Brandbommen in de Spaanse Burgeroorlog

Molotovco*cktails kregen hun vuurdoop tijdens de Slag om Seseña in de Spaanse Burgeroorlog.

In de herfst van 1936 naderden de nationalisten van generaal Franco in rap tempo Madrid, dat in handen van de republikeinen was. En zij hadden een troef in handen.

Hun leger was net uitgerust met Russische T-26-tanks. Met 15 exemplaren van het hypermoderne pantservoertuig openden ze een tegenoffensief bij Seseña op 30 kilometer van Madrid.

De Russische tanks waren slagvaardig en effectief, maar de nationalisten hadden een handige truc om de bakbeesten onschadelijk te maken.

In het heetst van de strijd wisten de nationalisten drie tanks te isoleren en uit te schakelen met een nieuw, geïmproviseerd wapen: een eenvoudige brandbom. De voorloper van de molotovco*cktail bestond uit slechts drie dingen:

  • Een fles.
  • Benzine.
  • Een ontsteker in de vorm van een lap stof, gedrenkt in brandbare vloeistof.

Nu was de geest uit de fles, en de rest van de oorlog gebruikten nationalisten én republikeinen de Spaanse co*cktail.

Geschiedenis van de molotovco*cktail: Het wonderwapen van de underdog (3)

6 miljoen molotovco*cktails in Groot-Brittannië

De Tweede Wereldoorlog begon slecht voor de Britten. Na een paar weken strijd waren de geallieerden onder de voet gelopen door de Duitse blitzkrieg. Alleen dankzij een koortsachtige evacuatie uit Duinkerken in mei en juni 1940 werden niet alle Britse en Franse troepen in de pan gehakt.

Na Duinkerken raakten de Britten in paniek en begonnen ze zich voor te bereiden op een invasie. Ze lieten zich inspireren door de brandbommen uit de Spaanse Burgeroorlog en de Finse molotovco*cktails.

Generaal Ironside zette in juni 1940 zijn ideeën over het gebruik van molotovco*cktails uiteen aan leiders van de Home Guard, de Britse burgerbescherming:

‘I want to develop this thing they developed in Finland, called the “Molotov co*cktail”, a bottle filled with resin, petrol and tar which if thrown on top of a tank will ignite, and if you throw half a dozen or more on it you have them cooked.’

Zo gezegd zo gedaan, en al snel produceerden de Britten grote hoeveelheden brandbommen. Die werden aangeduid als A.W. Bomb, SIP Grenade of NO. 76 Grenade. Er werden maar liefst 6 miljoen Britse molotovco*cktails gemaakt. Maar de Duitse invasie kwam er nooit, en het geloof in de effectiviteit van de brandbommen nam geleidelijk af.

Geschiedenis van de molotovco*cktail: Het wonderwapen van de underdog (4)

Generaal Ironside kwam vroeg in de Tweede Wereldoorlog met zijn ideeën, toen nog niet bekend was hoe sterk de Duitse tanks precies waren. Bovendien deed de molotovco*cktail het niet zo goed in tests

Op een dag werd een SIP-granaat getest op een bemande Britse tank. De bemanning van de tank maakte zich zorgen dat ze niet uit het voertuig zouden kunnen komen als de granaat het had getroffen en dat ze levend zouden verbranden.

Maar toen ze naar de brandbommen hadden gekeken, zeiden de mannen dat ze het best aandurfden. En dat bleek terecht. Het resultaat van de test was dat de Britse molotovco*cktails geen noemenswaardige schade aanrichtten.

Bron: media.wfyi.org

De ingrediënten van een molotovco*cktail

Het recept van een molotovco*cktail is extreem simpel en makkelijk te vinden op internet.

We gaan hier niet uitleggen hoe je een bom maakt, maar beschrijven de vier ingrediënten die de molotovco*cktail tot een gevaarlijk wapen maken.

Geschiedenis van de molotovco*cktail: Het wonderwapen van de underdog (5)

Kan een molotovco*cktail een tank verwoesten?

De ontwikkeling van de tank heeft niet stilgestaan sinds de Spaanse Burgeroorlog. De bepantsering van moderne tanks is met zijn dikke stalen platen, kevlar en nanotechnologische keramische platen zo goed dat een molotovco*cktail meestal nauwelijks schade zal aanrichten.

Als je een tank voor korte of lange tijd onschadelijk wilt maken, heb je veel precisie en geluk nodig.

Het ventilatiesysteem van een tank is op papier een zwakke plek, maar moderne tanks zijn gebouwd om chemische, biologische en zelfs nucleaire aanvallen te kunnen doorstaan.

Een molotovco*cktail kan in het beste geval schade aanrichten op onderdelen als antennes, externe wapensystemen en optische apparatuur. Daarnaast kunnen de hitte van de brandbom, de rook die er ontstaat en eventuele paniek de tank voor korte of lange tijd minder effectief maken. Dat biedt gelegenheid om de genadestoot uit te delen met betere wapens of met een stortvloed aan molotovco*cktails.

Geschiedenis van de molotovco*cktail: Het wonderwapen van de underdog (6)

Molotovco*cktails in protesten

Sinds de jaren 1960 worden molotovco*cktails regelmatig gebruikt bij gewelddadige protesten, studentenopstanden en andere ongeregeldheden. Ze dienen vaak als aanvulling bij het gooien van stenen en andere geïmproviseerde projectielen.

Bij dit soort confrontaties hebben de demonstranten of relschoppers doorgaans niet te maken met tanks, maar met politieagenten of soldaten met schilden en helmen. Deze manschappen krijgen soms assistentie van gepantserde voertuigen en waterkanonnen.

De strijd is in deze gevallen minder ongelijk. De meeste mensen hebben wel eens beelden gezien van politievoertuigen die in brand staan na een voltreffer van een molotovco*cktail.

Geschiedenis van de molotovco*cktail: Het wonderwapen van de underdog (7)

Voorbeelden van naoorlogs gebruik van de molotovco*cktail

De Hongaarse opstand – 1956

In 1956 braken er protesten uit in het communistische Hongarije, waarna de Sovjet-Unie binnenviel. Hongaarse vrijheidsstrijders wisten veel Russische tanks uit te schakelen met hun geïmproviseerde molotovco*cktails. Maar de ‘armeluishandgranaat’ kon de strijd niet winnen: een week later keerden de Sovjets terug met veel meer tanks en werden de protesten de kop ingedrukt.

Jaren 1960 en 1970: Tegen de Vietnamoorlog

Tijdens de vele politieke ongeregeldheden in de VS in de jaren 1960 en 1970 werden verschillende soorten molotovco*cktails gebruikt door studenten en anderen die tegen de Vietnamoorlog betoogden. Geliefde doelen waren politieauto’s en universiteitsgebouwen.

Brandbommen werden ook tijdens rassenrellen veel gebruikt tegen de autoriteiten.

The Troubles, Noord-Ierland –1968-1998

Tijdens de lange strijd tussen katholieken en protestanten in Noord-Ierland werd de molotovco*cktail regelmatig ingezet tijdens straatgevechten tussen de partijen of tegen de politie en het Britse leger. De IRA viel ook barakken van de Britse bezettingstroepen aan met molotovco*cktails.

Recent gebruik van molotovco*cktails

Hoewel de molotovco*cktail de laatste tijd een minder prominente plaats inneemt, is de ‘armeluisbom’ niet met pensioen. Er wordt in ieder geval regelmatig melding gemaakt van het gebruik van geïmproviseerde brandbommen tijdens politieke conflicten en oorlogshandelingen.

  • Chili 2014: Tijdens ongeregeldheden na veranderingen in het onderwijsstelsel.
  • Hongkong 2019-2021: Tijdens protesten tegen het Chinese bewind.
  • VS 2020: Tijdens protesten na de moord op George Floyd.
  • Oekraïne 2022: Molotovco*cktails worden massaal gemaakt door een brouwerij in Lviv en elders in Oekraïne.

US Marines gebruikten molotovco*cktails in Irak

De molotovco*cktail was vaak het wapen van de underdog. Daarom lijkt het merkwaardig dat ook het sterkste leger ter wereld soms leentjebuur speelt bij de anarchisten. Zo gebruikten Amerikaanse mariniers een versie van de molotovco*cktail tijdens de tweede slag om Fallujah in 2004.

Dit conflict speelde zich grotendeels in de stad af, en de US Marines ontwikkelden een eigen variant van de molotovco*cktail, die bestond uit één deel wasmiddel en twee delen benzine. De Amerikaanse waspoederbom werd vooral gebruikt om opstandelingen uit de gebouwen te krijgen waar ze zich hadden verschanst.

Als de Amerikanen, die beschikken over de meest geavanceerde wapensystemen ter wereld, het nut inzien van een primitief wapen als de molotovco*cktail, kan dat maar één ding betekenen: de dagen van de molotovco*cktail zijn nog niet geteld.

Geschiedenis van de molotovco*cktail: Het wonderwapen van de underdog (2024)
Top Articles
Tme All Recipes
Slither.io | Play the Game for Free on PacoGames
Spasa Parish
Gilbert Public Schools Infinite Campus
Rentals for rent in Maastricht
159R Bus Schedule Pdf
Pollen Levels Richmond
11 Best Sites Like The Chive For Funny Pictures and Memes
Finger Lakes 1 Police Beat
Craigslist Pets Huntsville Alabama
Paulette Goddard | American Actress, Modern Times, Charlie Chaplin
Red Dead Redemption 2 Legendary Fish Locations Guide (“A Fisher of Fish”)
What's the Difference Between Halal and Haram Meat & Food?
R/Skinwalker
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Jennifer Lenzini Leaving Ktiv
Havasu Lake residents boiling over water quality as EPA assumes oversight
Justified - Streams, Episodenguide und News zur Serie
Epay. Medstarhealth.org
Olde Kegg Bar & Grill Portage Menu
Half Inning In Which The Home Team Bats Crossword
Amazing Lash Bay Colony
Cyclefish 2023
Dirt Devil Ud70181 Parts Diagram
Truist Bank Open Saturday
What’s Closing at Disney World? A Complete Guide
New from Simply So Good - Cherry Apricot Slab Pie
Drys Pharmacy
Ohio State Football Wiki
Poker News Views Gossip
Abby's Caribbean Cafe
Joanna Gaines Reveals Who Bought the 'Fixer Upper' Lake House and Her Favorite Features of the Milestone Project
Pull And Pay Middletown Ohio
Tri-State Dog Racing Results
Navy Qrs Supervisor Answers
Trade Chart Dave Richard
Sweeterthanolives
How to get tink dissipator coil? - Dish De
Lincoln Financial Field Section 110
Kino am Raschplatz - Vorschau
Classic Buttermilk Pancakes
Pick N Pull Near Me [Locator Map + Guide + FAQ]
'I want to be the oldest Miss Universe winner - at 31'
Gun Mayhem Watchdocumentaries
Ice Hockey Dboard
Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
Dermpathdiagnostics Com Pay Invoice
A look back at the history of the Capital One Tower
Alvin Isd Ixl
Maria Butina Bikini
Busted Newspaper Zapata Tx
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated:

Views: 5976

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.